Zelf pannenkoekenbeslag maken

Pannenkoeken: Nederlandser kan het haast niet! Maar wat een verrassing: ook Spaanse kinderen smullen van pannenkoeken ;) Dus voor mijn eigen zoontje en Spaanse vriendjes maak ik vaak pannenkoeken. Lekker makkelijk en zo simpel om zelf te maken, want hier in Spanje is natuurlijk geen kant en klare "pannenkoekenmix" te koop!





Recept voor pannenkoekenbeslag (3 flinke pannenkoeken):



  • 200 dl melk
  • 100 gr bloem
  • scheutje zonnebloemolie
  • snufje zout
  • 1 ei (klein)




Ik meng altijd eerst het ei met de bloem. Daarna beetje bij beetje de melk erbij, zo voorkom je klontjes in het beslag. Nog een scheutje olie en een snufje zout erbij, en klaar is het perfecte beslag voor pannenkoeken!

Dit is beslag voor 3 pannenkoeken. Je kunt natuurlijk gewoon meer beslag maken door de hoeveelheden in het recept te vermenigvuldigen voor het aantal pannenkoeken dat je wilt maken. Voor 3 pannenkoeken neem ik een klein eitje. Voor 6 pannenkoeken is een normaal tot groot ei voldoende.

Spekpannenkoeken maken




Om te voorkomen dat het spek in de pannenkoek niet losraakt van de pannenkoek, is het het beste om eerst de plakjes spek te bakken. Pas dáárna voeg je het beslag toe om de pannenkoek te bakken. Je zult zien dat zo het omdraaien veel makkelijker gaat dan als je eerst beslag in de pan doet en dan pas het spek erbij.



Behalve spek met stroop zijn er natuurlijk nog veel meer combinaties mogelijk. Om er maar een paar te noemen:
  • appel met kaneel en suiker
  • ham en kaas
  • of gewoon met beleg: jam, hazelnootpasta etc.
Wat is jouw favoriete combinatie voor op de pannenkoek??